Naša sjećanja su čudo. Kao djeca, sa roditeljima, išli smo po raznim krajevima Balkana. Na ”pečenje” rakije. Kao djeci nije nam baš bilo najjasnije zašto se rakija ”peče”, jer nama se eto činilo da se rakija kuha. I svaki taj kraj, svako mjesto, selo, svaki domaćin imao je neku specifičnu “najbolju na svijetu” rakiju.

Pekla se rakija i kod naših. Naša Rakija je nama bila najbolja. Jer je Naša. Pekla se s početka jeseni, pa i u zimu. Dolazili su prijatelji, poznanici, komšije, kumovi. Okupljalo se oko kazana, uz mnogo priče, smijeha i veselja, i pekla se rakija. Bila je to tradicija. Pekla se rakija od šljive, kruške, jabuke. Pila se i dijelila. Uz Našu rakiju se slavilo i nazdravljalo.

Naši djedovi nisu stavljali nikakvu “hemiju“ u kazan, sjećanja na pečenje rakije vezala su nam se za zdravice i tvrdoglavo insistiranje starijih da se rakija pije radi zdravlja. “Rakija je lijek”, govorile se dede, pijući svakog jutra po čašicu rakije “naštinu”, jer otvara apetit.

Naša sjećanja na pečenje rakije, postala su znanje. Učili smo od najboljih domaćina, naših djedova, kumova, roda i prijatelja. I čini se da je svako imao neki svoj tajni recept, koji je eto vremenom podijeljen i sa nama. Prenešen sa koljena na koljeno.

Ima danas raznih rakija “posebnih”, “najmirisnijih”, “specijalnih”, onih što “dugo drže vjenac”, onih što “griju“ i “direktno udaraju u stomak”. I nije to ništa čudno, ovo je ta zemlja, i ovo je taj Balkan na kom se peče rakija. Mi pravimo Našu Rakiju. Iz Naše male destilerije. Postoje razni recepti, tajne, ali mi se na prvom mjestu držimo recepta da nema dobre rakije bez najkvalitetnije sirovine. Zato za Našu rakiju biramo najbolje kajsije, jabuke, kruške, dunje, divlje kruške… Uz znanje koje je došlo iz sjećanja, ali i sve prednosti moderne tehnologije i rigorozne kontrole, mi Vama, kao našim prijateljima, nudimo samo najbolje iz Naše male destilerije.

Naše rakije se piju “blage” i sadrže najviše 40% alkohola, mi u svoje rakije ne dodajemo šećer ili bilo kakvu “ hemiju”, poštujući naša sjećanja i tradiciju naših djedova domaćina. Kraj kazana nikad nisi sam - tu se uvijek svrati, nešto pojede i popije. Mi nismo sami kraj kazana Naše mala destilerija, mi smo sa vama mala familija koja čeka da „kazan izađe”, i da vama ponudi Naše Rakije.

Uzdravlje. Naša Mala destilerija.

Adresa: Bulozi bb, Istočni Stari Grad

Telefon: +387 62 035 075

Email: nasamaladestilerija@zona.ba